Najlepsze słodycze w Polsce Ranking (Nutella, Raffaello, Prince Polo, Kinder)

Niektórzy twierdzą, że polskie słodycze należą do jednych z najlepszych. Wielu powie jednak, że tureckie przysmaki biją nasze na głowę. Poniżej prezentujemy listę najlepszych słodyczy, które dostępne są w Polsce.

Słodycze TOP 5 Tuczące słodycze Olej palmowy jest zły!

Najlepsze słodycze w Polsce – Ranking TOP 5

Pozycja Słodycze Dlaczego?
5

Kinder Chocolate i Surprise

slodycze pl

Smaczna czekolada
Delikatne nadzienie
4

Merci

merci

Wiele smaków
Smaczne nadzienie
3

Prince Polo

prince polo

Bardzo chrupiący
Wyważony smak
2

Ptasie Mleczko

najlepsze slodycze - ptasie mleczko

Umiarkowanie słodkie
Aksamitne nadzienie
1

Raffaello

raffaello

Ciekawa tekstura
Umiarkowanie słodkie
4 1

Powyższe zestawienie uwieńcza stare dobre Raffaello, które od lat cieszy się wielką popularnością. Eksperci z branży nie są zaskoczeni rankingiem, bo na tym rynku karty rozdaje od lat kilka tych samych marek, które najwyraźniej zapisały się konsumentom w pamięci.

Jeśli ktoś jeszcze nie próbował Raffaello to wyjaśniamy, że to kulisty wafel, składający się z migdała otoczonego białym mlecznym kremem posypany wiórkami kokosa.

W zestawieniu zabrakło jednak popularnego kremu Nutella, więc być może przysmak ten króluje jedynie w internetowych memach, zaś w supermarkecie wybieramy zupełnie inne słodycze.

Czy słodycze tuczą?

Tak, nawet najlepsze słodycze tuczą. I wcale nie chodzi o cukier, bo oprócz niego słodycze zawierają mąkę i różnego rodzaju kremy. Przykładowo Raffaelloo z naszego rankingu najlepszych słodyczy ma 63 kcal w jednej sztuce (kulce).

Konsumpcja słodyczy wywołuje specyficzną odpowiedź fizjologiczną ludzkiego organizmu, sprawiając, że dochodzi do wzmożonego tworzenia i odkładania tłuszczu zapasowego. Każdy kto kiedykolwiek próbował najeść się słodyczami wie, że osiągnięcie stanu nasycenia jest niemożliwe. W efekcie czego przepełnienie rezerw energetycznych przestaje być dla organizmu bodźcem do zaniechania konsumpcji.

A w składzie Raffaello znajdziemy:
suszony kokos (25,5%), tłuszcze roślinne (palmowy, shea), cukier, migdał (8%), mleko odtłuszczone w proszku, serwatka w proszku, mąka pszenny, skrobia z tapioki, emulgator: lecytyny (soja), aromaty, substancja spulchniająca (wodorowęglan sodu), sól.

Jakie słodycze są najzdrowsze?

Wobec powyższego warto mieć na uwadze, że kokosowy przysmak zawiera jedynie 25 % kokosa. Zatem najlepsze słodycze zrobimy samodzielnie w domu, a wówczas mamy kontrolę nad tym, co znajduje się w ich składzie. Przykładowo ciasto kokosowe może zawierać aż 70% kokosa i ani jednej kropli oleju palmowego.

Ponadto domowe wypieki mogą być mniej kaloryczne, bo istnieje wiele sztuczek, które sprawiają, ze ciasto nadal świetnie smakuje, a ma o połowę mniej kalorii. Poza ciastami warto skłonić się ku jogurtom z własnymi dodatkami, takimi jak dżemy, orzechy, suszone owoce. Takie przysmaki na pewno zaspokoją łaknienie na słodkie i pozwolą zapomnieć o produktach ze sklepowej półki.

Olej palmowy na cenzurowanym

Wszyscy kochamy słodycze, ale warto pamiętać, że oprócz wysokiej kaloryczności, bywają one szkodliwe dla zdrowia. Wszystko przez olej palmowy – tańszy zamiennik, dosyć często stosowany i z punktu widzenia producentów żywności jego największą zaletą jest jego niska cena. Jak podaje USAToday, nawet niewielkie spożycie oleju palmowego niesie ze sobą zwiększenie ryzyka zachorowania na raka. Jednak czytamy dalej, że producent słynnego smakołyku Nutella zapewnia, że jest on bezpieczny i na tym wypowiedź się kończy.

W związku z tym, że nie wiadomo, jaka odmiana oleju palmowego stosowana jest w Nutelli i innych słodyczach radzimy podchodzić do tego doniesienia ostrożnie. W polskim internecie, mało jest rzetelnych artykułów zawierających jakieś konkretne wyniki badań.

Afera dotycząca Nutelli zaczęła się od artykuły w brytyjskim „The Independent” na temat produktów zawierających problematyczny olej palmowy. Zatem, nie tylko Nutella znalazła się na czarnej liście, choć trzeba przyznać, że uplasowała się na pierwszym miejscu tego niechlubnego rankingu.

Producent Ferrero twierdzi, że Nutella jest bezpieczna
Producent Ferrero twierdzi, że Nutella jest bezpieczna.

Co z tym olejem palmowy? Czy tylko Nutella?

Niektóre źródła podają, że olej palmowy jest niezdrowy, gdy zostanie podgrzany do temperatury przynajmniej 200 stopni Celsjusza. Oczywiście na opakowaniu Nutelli nie ma informacji o temperaturach podczas procesu produkcji.

Warto wiedzieć, że olej palmowy miał za zadanie zastąpić częściowo utwardzane inne tłuszcze roślinne, które zawierają szkodliwe izomery trans, w dodatku jest dużo tańszy i lepiej się go przechowuje. Jednak wpadliśmy z deszczu pod rynnę, bo olej palmowy poddaje się częściowemu utwardzaniu. Wtedy staje się surowcem podwójnie szkodliwym dla zdrowia, ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych i kwasów tłuszczowych typu trans. Na szczęście utwardzanie oleju palmowego stosuje się już coraz rzadziej. Olej ten tłoczony jest z owoców i zmielonych nasion palmy oleistej. Pierwotnie kolor tego oleju jest pomarańczowoczerwony, a po rafinacji olej palmowy zmienia kolor na biały lub żółty i właśnie wtedy zostaje on pozbawiony prawie wszystkich cennych składników odżywczych. 

najlepsza kawa
najlepsze pierogi

Na portalu Polki.pl czytamy, że olej palmowy ma najwyższą zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych, zaraz po oleju kokosowym i maśle. Ma ich nawet więcej niż smalec! Z tego powodu warto wybierać produkty spożywcze, które nie mają go w składzie.

Olej palmowy znajduje się przede wszystkim w:

  • batonach, ciastkach,
  • daniach gotowych,
  • chipsach i innych przekąskach słonych,
  • sosach.

Chodzi o kasę

Szacuje się, że z 1 hektara plantacji palm można otrzymać 10 razy więcej oleju, niż z upraw innych roślin oleistych. Ponadto produkcja oleju palmowego negatywnie wpływa też na środowisko, bo proces zbioru oleju palmowego ma znaczący wpływ na zniszczenia lasów deszczowych w Indonezji i Malezji, co bezpośrednio zagraża mieszkającym tam zwierzętom.

rakotwórcze słodycze
Artykuł z 2017 wywołał burzę, ale chyba nikt z tego powodu nie przestał jeść Nutelli.