Czy Nutella jest rakotwórcza? Tani Olej palmowy jest rakotwórczy!

Nutella i Rak
Rakotwórcza Nutella na USAToday

Witaj w Portfelu, ponoć krem Nutella jest rakotwórczy, a wszystko przez olej palmowy – tańszy zamiennik, często stosowany, a z punktu widzenia producentów żywności jego największą zaletą jest jego niska cena.

Co jest nie tak z Nutellą? Kto mówi, że jest rakotwórcza?

Jak podaje USAToday, nawet niewielkie spożycie Nutelli niesie ze sobą zwiększenie ryzyka zachorowania na raka. Jednak czytamy dalej, że producent słynnego smakołyku zapewnia, że jest on bezpieczny i na tym wypowiedź się kończy.

W związku z tym, że nie wiadomo, jaka odmiana oleju palmowego stosowana jest w Nutelli radziłbym podchodzić do tego doniesienia ostrożnie. W polskim internecie, mało jest rzetelnych artykułów zawierających jakieś konkretne wyniki badań.

Ponoć wszystkiemu winien olej palmowy, który został zastosowany do produkcji Nutelli, Afera zaczęła się od artykuły w brytyjskim „The Independent” na temat produktów zawierających problematyczny olej palmowy. Zatem, nie tylko Nutella znalazła się na czarnej liście, choć trzeba przyznać, że uplasowała się na pierwszym miejscu tego niechlubnego rankingu.

Producent Ferrero twierdzi, że Nutella jest bezpieczna
Producent Ferrero twierdzi, że Nutella jest bezpieczna.

Co z tym olejem palmowy? Czy tylko Nutella?

Niektóre źródła podają, że olej palmowy jest niezdrowy, gdy zostanie podgrzany do temperatury przynajmniej 200 stopni Celsjusza. Oczywiście na Nutella nie ma informacji o temperaturach podczas procesu produkcji.
Warto wiedzieć, że olej palmowy miał za zadanie zastąpić częściowo utwardzane inne tłuszcze roślinne, które zawierają szkodliwe izomery trans, w dodatku jest dużo tańszy i lepiej się go przechowuje. Jednak wpadliśmy z deszczu pod rynnę, bo olej palmowy poddaje się częściowemu utwardzaniu. Wtedy staje się surowcem podwójnie szkodliwym dla zdrowia, ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych i kwasów tłuszczowych typu trans. Na szczęście utwardzanie oleju palmowego stosuje się już coraz rzadziej. Olej ten tłoczony jest z owoców i zmielonych nasion palmy oleistej. Pierwotnie kolor tego oleju jest pomarańczowoczerwony. Po rafinacji olej palmowy zmienia kolor na biały lub żółty i właśnie wtedy zostaje on pozbawiony prawie wszystkich cennych składników odżywczych. 

Na portalu Polki.pl czytamy, że olej palmowy ma najwyższą zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych, zaraz po oleju kokosowym i maśle. Ma ich nawet więcej niż smalec! Z tego powodu warto wybierać produkty spożywcze, które nie mają go w składzie.

Olej palmowy znajduje się przede wszystkim w:

  • batonach, ciastkach,
  • daniach gotowych,
  • chipsach i innych przekąskach słonych,
  • sosach.

Chodzi o kasę

Szacuje się, że z 1 hektara plantacji palm można otrzymać 10 razy więcej oleju, niż z upraw innych roślin oleistych. Ponadto produkcja oleju palmowego negatywnie wpływa też na środowisko, bo proces zbioru oleju palmowego ma znaczący wpływ na zniszczenia lasów deszczowych w Indonezji i Malezji, co bezpośrednio zagraża mieszkającym tam zwierzętom.

rakotwórcze słodycze
Artykuł z 2017 wywołał burzę, ale chyba nikt z tego powodu nie przestał jeść Nutelli.

Jakie masz zdanie? Dzięki za opinię!