Czy Nutella jest rakotwórcza? Skład i opinie

Ostatnio wiele się mówi o niekorzystnym wpływie kremu Nutella na zdrowie człowieka. Niektórzy twierdzą nawet, że przysmak jest rakotwórczy. Poniżej opinie o składzie Nutelli.
Czy Nutella jest zdrowa, czy rakotwórcza?

Pytany Opinia Wynik
Nutella jest tak samo rakotwórcza, jak powietrze, którym oddychamy. Nic nie jest teraz zdrowe! Nie wiem
Jeśli coś ma w składzie tyle cukru, to nie może być zdrowe, a to, czy Nutella powoduje raka nie jest do końca wyjaśnione. Nie wiem
Podobno Ferrero podało, że Nutella jest bezpieczna dla zdrowia, bo surowce i procesy stosowane w produkcji są w pełni zgodne z wymaganiami określonymi przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności . Ja im wierzę! Bezpieczna
Jakby była bardziej rakotwórcza, niż inne produkty, to by jej zakazano. A tymczasem nikt jej nie zakazał. Uważam, że ta teoria o tym raku jest mocno przesadzona. Bezpieczna
Zdrowa nie jest, ale rakotwórcza też nie. Uważam, że gdyby jeść ją codziennie przez kilka lat, to na pewno by się na coś zachorowało, ale tak jest ze wszystkimi produktami. Bezpieczna
Uwielbiam Nutellę i prawie codziennie jemy ją w domu na śniadanie. Na razie żyjemy, więc się nie przejmuję głupimi teoriami spiskowymi. Bezpieczna
To olej palmowy w Nutelli jest rakotwórczy, a nie ona sama. Jednak firma produkująca ten mdły krem nie dodaje już tego oleju. Bezpieczna
Słodkie i mulące! Ale chyba nie rakotwórcze. Uważam, że jest bezpieczna, ale średnio zdrowa. Bezpieczna
Uwielbiam Nutellę i nie wierzę, by na coś szkodziła. To są jakieś plotki. Ja obstawiam, że jest kaloryczna, ale nie jest rakotwórcza. Bezpieczna
To nie jest zdrowe, ale w tym sensie, że nie powinna zastępował posiłku. To może być słodki dodatek, ale nie śniadanie, czy kolacja. Zresztą ma dużo kalorii. Nie wypowiem się jednak, czy jest bezpieczna. Nie wiem
  Czy Nutella jest bezpieczna? “Bezpieczna (6)”
3 0

Co jest nie tak z Nutellą?

Ponoć krem Nutella jest rakotwórczy, a wszystko przez olej palmowy – tańszy zamiennik, często stosowany, a z punktu widzenia producentów żywności jego największą zaletą jest jego niska cena. Jak podaje USAToday, nawet niewielkie spożycie Nutelli niesie ze sobą zwiększenie ryzyka zachorowania na raka. Jednak czytamy dalej, że producent słynnego smakołyku zapewnia, że jest on bezpieczny i na tym wypowiedź się kończy.

W związku z tym, że nie wiadomo, jaka odmiana oleju palmowego stosowana jest w Nutelli radzimy podchodzić do tego doniesienia ostrożnie. W polskim internecie, mało jest rzetelnych artykułów zawierających jakieś konkretne wyniki badań.

Ponoć wszystkiemu winien olej palmowy, który został zastosowany do produkcji Nutelli, Afera zaczęła się od artykuły w brytyjskim „The Independent” na temat produktów zawierających problematyczny olej palmowy. Zatem, nie tylko Nutella znalazła się na czarnej liście, choć trzeba przyznać, że uplasowała się na pierwszym miejscu tego niechlubnego rankingu.

Producent Ferrero twierdzi, że Nutella jest bezpieczna
Producent Ferrero twierdzi, że Nutella jest bezpieczna.

Co z tym olejem palmowy? Czy tylko Nutella?

Niektóre źródła podają, że olej palmowy jest niezdrowy, gdy zostanie podgrzany do temperatury przynajmniej 200 stopni Celsjusza. Oczywiście na Nutelli nie ma informacji o temperaturach podczas procesu produkcji.
Warto wiedzieć, że olej palmowy miał za zadanie zastąpić częściowo utwardzane inne tłuszcze roślinne, które zawierają szkodliwe izomery trans, w dodatku jest dużo tańszy i lepiej się go przechowuje. Jednak wpadliśmy z deszczu pod rynnę, bo olej palmowy poddaje się częściowemu utwardzaniu. Wtedy staje się surowcem podwójnie szkodliwym dla zdrowia, ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych i kwasów tłuszczowych typu trans. Na szczęście utwardzanie oleju palmowego stosuje się już coraz rzadziej. Olej ten tłoczony jest z owoców i zmielonych nasion palmy oleistej. Pierwotnie kolor tego oleju jest pomarańczowoczerwony. Po rafinacji olej palmowy zmienia kolor na biały lub żółty i właśnie wtedy zostaje on pozbawiony prawie wszystkich cennych składników odżywczych. 

Na portalu Polki.pl czytamy, że olej palmowy ma najwyższą zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych, zaraz po oleju kokosowym i maśle. Ma ich nawet więcej niż smalec! Z tego powodu warto wybierać produkty spożywcze, które nie mają go w składzie.

Olej palmowy znajduje się przede wszystkim w:

  • batonach, ciastkach,
  • daniach gotowych,
  • chipsach i innych przekąskach słonych,
  • sosach.

Skład Nutelli

Składniki Nutelli: cukier, olej palmowy, orzechy laskowe (13%), kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (7,4%), mleko odtłuszczone w proszku (6,6%), serwatka w proszku, emulgator: lecytyny (soja); wanilina.

Chodzi o kasę

Szacuje się, że z 1 hektara plantacji palm można otrzymać 10 razy więcej oleju, niż z upraw innych roślin oleistych. Ponadto produkcja oleju palmowego negatywnie wpływa też na środowisko, bo proces zbioru oleju palmowego ma znaczący wpływ na zniszczenia lasów deszczowych w Indonezji i Malezji, co bezpośrednio zagraża mieszkającym tam zwierzętom.

rakotwórcze słodycze
Artykuł z 2017 wywołał burzę, ale chyba nikt z tego powodu nie przestał jeść Nutelli.