Najlepsze pierogi – ruskie, z mięsem, z kapustą i grzybami

Niewiele jest osób, które powiedzą, że nie lubią pierogów. Mimo, że kaloryczne, to od czasu do czasu każdemu zdarza się w paść w ich sidła. Pierogi są po prostu daniem idealnym. Poniżej o tym, które pierogi są najlepsze i jak je zrobić?

Najlepsze ciasto na pierogi TOP 5 najlepszych Czy pierogi tuczą?

Jakie pierogi są najlepsze?

By uznać pierogi za udane, należy pamiętać o kilku zasadach, bowiem najlepszy pieróg to ten, który oprócz wyrazistego nadzienia ma dobrze wyrobione ciasto. I ku zaskoczeniu wielu, w przypadku pierogów – więcej (składników) nie znaczy lepiej.

Wiele osób uważa, że najtrudniejsze jest ciasto, bo to one świadczy o tym, czy pierogi się udały. Jest wiele szkół, które zalecają dodanie jajka lub kategorycznie tego zabraniają, Sprawdziliśmy dziesiątki przepisów i poniżej o tym, jak zrobić najlepsze ciasto na pierogi.

najlepsze pierogi

Najlepsze ciasto na pierogi

Idealne ciasto, to te, które nie rozgotowuje się podczas gotowania i zachowa swój kształt. Najlepsze ciasto na pierogi jest delikatne, miękkie i lekko sprężyste. Tajemnicą ciasta jest dobrze dobrana mąka typu 450 i letnia woda wymieszana z solą i kilkoma kroplami oleju. Z kolei wspomniane jajko powoduje, że ciasto stanie się twardsze, co wbrew pozorom wielu osobom odpowiada.

Dodanie jajka do ciasta związane jest z tym, że dodaje się je do makaronów i ravioli, więc wielu uważa to za stosowne. Jednak, gdy zależy Ci na tym, by pierogi miały mięciutkie ciasto – nie dodawaj jajek. Zatem najpopularniejszy przepis opiera się jedynie na dwóch składnikach – mące i wodzie.

Ciasto bez jajka

300 g mąki pszennej typu 450
250 ml gorącej wody (nie wrzątek)
1/2 łyżeczki soli

Mąkę i sól wsyp do miski i pomału dolewaj ciepłą wodę i mieszaj przy pomocy łyżki. Gdy mąka z wodą połączą się w zwartą masę możesz zacząć wyrabiać ciasto. Czasami może zdarzyć się, że ciasto jest za suche lub za lepkie, wówczas dodaj wody lub mąki.

Ciasto z jajkiem

2 szklanki mąki pszennej typu 450
3/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody
1 jajko
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka soli

Mąkę, jajko i sól wsyp do miski i pomału dolewaj ciepłą wodę i mieszaj przy pomocy łyżki. Dodaj jedną łyżkę masła i gdy wszystko połączy się w zwartą masę możesz zacząć wyrabiać ciasto. Może zdarzyć się, że ciasto będzie za suche lub za lepkie, wówczas dodaj wody lub mąki. Z podanych powyżej proporcji wyjdzie około 50 pierogów.

Ważna uwaga: Gotowe ciasto na pierogi powinno idealnie odklejać się od dłoni, być gładkie i miękkie.

Które pierogi uznawane są z najlepsze?

Zależy kto pyta i gdzie, bowiem nie wszędzie tradycyjne pierogi ruskie są uznawane za narodowy przysmak. Przykładowo w Chinach uwielbiają pierożki Dim Sum lub Wonton. Ale my skupiliśmy się na polskim rynku i przedstawiamy TOP 5 najlepszych pierogów.

TOP 5 najlepszych pierogów 

  1. Pierogi ruskie – twaróg, ziemniaki, cebula i pieprz.
  2. Pierogi z kapustą i grzybami – kwaszona kapusta, gotowane grzyby.
  3. Kołduny – wołowina, duszona cebula i przyprawy.
  4. Pierogi z mięsem – mięso mielone i cebula.
  5. Pierogi leniwe – twaróg i jajko.

Jak widać zestawienie rozpoczynają pierogi ruskie, które uwielbia chyba każdy. Nazwa “ruskie” wywodzi się od Rusi Czerwonej i nie należy jej mylić, jak to często jest czynione, z Rosją, gdzie ten typ pierogów nie jest dobrze znany. Niektórzy smakosze szczególnie cenią te pierogi gotowane, a następnie odsmażane. Na szczęście w zestawieniu pojawiły się też kołduny, które gdy przyrządzone według tradycyjnego przepisu, potrafią zachwycić największego wroga pierogów.

“Pamiętam czasy kiedy chodziło się w koszulkach z napisem nie lubię ruskich. To był front, a na plecach pierogi. Ale kto nielubi ruskich pierogów? Ja uwielbiam. “ – znalezione w sieci.

A co to są pierogi? To potrawa mączna kuchni staropolskiej i polskiej. Słone lub słodkie nadzienie zawinięte w niewielki kawałek najczęściej pszennego ciasta makaronowego. Współcześnie pierogi są uważane przez Polaków, jak i cudzoziemców, za potrawę narodową, jednak przyjmuje się, że pomysł pochodzi z Chin.

Czy pierogi są kaloryczne?

Niestety pierogi są kaloryczne. Najbardziej tuczące są pierogi leniwe, bo 100 g pierogów to 245 kcal. Najmniej kaloryczne są pierogi ruskie (171 kcal w 100 g), zaś pierogi z kapustą i grzybami to 171 kcal na 100 g.

najlepsza kawa

najlepsze slodycze

Na pierwszy rzut oka można odnieść wrażenie, że 250 kcal to niewiele, ale któż potrafi się najeść dwoma pierogami. Zatem cały talerz ruskich,m to już 800 kcal.

“Jak byłam nastolatką, czy później, jak jeszcze mieszkałam z rodzicami to zjadałam 14 pierogów ruskich (bo więcej się na patelnię nie chciało zmieścić!). Jadłam je powoli, żeby mi się za szybko nie skończyły. Każdy głęboko zanurzałam w gęstej, tłustej śmietanie. Do głowy by mi nie przyszło zastanawiać się wtedy ile one mają kalorii.” – napisała Dorota (Ilewazy.pl)